[Google Analytics Plugin] Application becomes broken and doesn't open

Forge Component
(10)
Published on 2 Oct (3 weeks ago) by Experts
10 votes
Published on 2 Oct (3 weeks ago) by Experts

Hi,

I've created a simple application on my personal environment just to test this Google Analytics Plugin and I noticed that when I add the Google Analytics Plugin reference and generate the native app, the application becomes broken and doesn't even open on the mobile device (I've tested on Android).

After some digging I found this post describing the problem and suggesting a solution: https://www.outsystems.com/forums/discussion/32962/android-build-fails-with-firebase-cloud-messaging-fcm-and-google-analytics/


So I did the sugestion and cloned the github project that is used in the Google Analytics Plugin, and the only change I've made was:

  • on the plugin.xml edited the line 52:
    • From:  "<framework src="com.google.android.gms:play-services-analytics:+" />" 
    • To:       "<framework src="com.google.android.gms:play-services-analytics:11.+" />"


This simple change did the trick and now I'm able to open the app on the mobile device and use Google Analytics.


Hope this helps and promotes a fix.


Best Regards

Diogo


Diogo Barata wrote:

Hi,

I've created a simple application on my personal environment just to test this Google Analytics Plugin and I noticed that when I add the Google Analytics Plugin reference and generate the native app, the application becomes broken and doesn't even open on the mobile device (I've tested on Android).

After some digging I found this post describing the problem and suggesting a solution: https://www.outsystems.com/forums/discussion/32962/android-build-fails-with-firebase-cloud-messaging-fcm-and-google-analytics/


So I did the sugestion and cloned the github project that is used in the Google Analytics Plugin, and the only change I've made was:

  • on the plugin.xml edited the line 52:
    • From:  "<framework src="com.google.android.gms:play-services-analytics:+" />" 
    • To:       "<framework src="com.google.android.gms:play-services-analytics:11.+" />"


This simple change did the trick and now I'm able to open the app on the mobile device and use Google Analytics.


Hope this helps and promotes a fix.


Best Regards

Diogo


Hi, 


in your above solution , the latest version of the com.google.android.gms:play-services-analytics is now 16.

Should we use 16 to avoid any further issue?